Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film Outreach programa premijerno prikazan u Zagrebu

19. ožujka 2014., Zagreb

Današnjoj projekciji trećeg dokumentarnog filma Outreach programa, Njihovim očima: svjedoci pravde, održanoj u Zagrebu prisustvovalo je oko 50 posjetitelja. Među publikom u zagrebačkom kinu Cineplexx bili su uglavnom mladi, među kojima i učenici srednjih škola, kao i predstavnici mnogih hrvatskih nevladinih udruga, diplomati i novinari.

Ova projekcija organizirana je u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava, jednom od najznačajnijih nevladinih udruga u Hrvatskoj koja se bavi pitanjima tranzicijske pravde i ljudskih prava. Sven Milekić, koordinator programa tranzicijske pravde Inicijative mladih za ljudska prava nakon projekcije je izjavio: "Čast mi je i zadovoljstvo što sam ugostio ovaj značajan događaj i svakako se radujemo prikazivanju budućih filmova Outreach programa u Zagrebu."

Projekcija je održana istoga dana kada i okrugli stol o zaštiti svjedoka, organiziran u suradnji Inicijative mladih za ljudska prava i Outreach programa MKSJ-a, koji je u Zagrebu okupio stručnjake iz Hrvatske i MKSJ-a koji su diskutirali o pitanjima s kojima se susreću stručnjaci na polju zaštite žrtava i svjedoka u nacionalnom pravosuđu. Neki od njih, koji su također prisustvovali projekciji filma, komentirali su izuzetnu hrabrost svjedoka koji su prihvatili poziv Outreach programa da budu protagonisti u filmu. Jedan drugi posjetitelj iz publike naglasio je humanost priče ispričane u filmu i izuzetno odsustvo bilo kakvog političkog komentara.

Ovaj skup završen je domjenkom koji je pružio priliku za diskusiju o trenutnim i budućim projektima hrvatskih nevladinih udruga i Outreach programa.