Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Druga nagrada za literarni esej uručena učeniku u Bijeljini

Bijeljina, 25. oktobar 2013.

Predstavnik Tribunala Almir Alić danas je otputovao u Bijeljinu, u sjeveroistočnoj Bosni povodom uručenja druge nagrade na konkursu Outreach programa MKSJ-a za najbolji literarni esej koju je dobio Viktor Nikolić, sedamnaestogodišnji učenik Tehničke škole “Mihajlo Pupin”.

U kratkom uvodnom razgovoru o nagrađenim esejima prisutni su se složili da BiH srednjoškolci pokazuju izuzetnu zrelost u suočavanju sa temama vezanim za nedavnu ratnu prošlost, te svojim jasno izraženim stavovima koji prerastaju etničke okvire daju aktivan doprinos procesu procesu postkonfliktnog oporavka na prostoru BiH.

Viktor Nikolić nije krio oduševljenje uručenim iPodom koji će mu olakšati svakodnevno savladavanje nastavnih obaveza, ali i komuniciranje sa prijateljima iz cijele BiH.

“Ova nagrada je potvrda da uporan i sistematičan rad može dovesti do zapaženog rezultata. Nakon čitanja druga dva nagrađena eseja, bio sam ohrabren istovjetnim razmišljanjem učenika iz drugih dijelova BiH što budi nadu da bi mlada generacija mogla da doprinese pozitivnim društvenim promjenama”,
rekao je Viktor.