Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Edukacijom i tolerancijom do pomirenja

Živinice, 13. mart 2014.

“Ovo predavanje je bilo potrebno. Iznenađena sam što se baš desio u mojoj školi, ali sam prezadovoljna”. Ovo su riječi učenice četvrtog razreda Gimnazije u Živinicama, Bosna i Hercegovina (BiH), nakon prezentacije o radu Tribunala i njegovom doprinosu tranzicijskoj pravdi koju je u toj školi održao Almir Alić, predstavnik Outreach programa MKSJ-a.

Nakon što su upoznati s misijom Tribunala i njegovim dostignućima, učenici su diskutovali i podjelili svoja mišljenja o radu Tribunala. Pokazali su zrelost i otvorenost u diskusiji o ratnim događajima u svojoj zemlji i senzibilitet za pravdu koji imaju mnogi mladi u regionu. Većina učenika vjeruje da je Tribunal dao pozitivan doprinos kažnjavanju zločina u bivšoj Jugoslaviji i da je moguće ostvariti pomirenje nakon razarajućeg rata, čije posljedice i danas osjećaju mladi na prostoru BiH.

Jedna učenica je izjavila da vjeruje da je moguće postići pomirenje i da se to treba uraditi “edukacijom, druženjem mladih sa prostora bivše Jugoslavije i tolerancijom”, što je bila jasna poruka da su prezentacije ovakve vrste dobrodošle među pripadnicima mlađih generacija, koji trebaju preuzeti odlučujuću ulogu u procesu postkonfliktnog oporavka na ovim prostorima.