Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Gimnazijalci sa Ilidže prisustvovali školskom satu o MKSJ

Sarajevo, 23 October 2014

Profesorica Četvrte gimnazije iz Sarajeva, Amila Ahmethodžić danas je održala prezentaciju o Tribunalu za učenike završnog razreda ove škole. Profesorica Ahmethodžić je nedavno učestvovala u radionici Outreach programa MKSJ-a tokom koje je stekla dodatna znanja o Tribunalu. Ona je svoje učenike danas upoznala s radom MKSJ-a i najvažnijim postignućima ove institucije. Trideset učenika je pažljivo pratilo izlaganje i pozdravilo doprinos Tribunala kraju ere nekažnjivosti za visoke zvaničnike država s prostora bivše Jugoslavije najodgovornijih za ratne zločine.

Dio interaktivne prezentacije koji je prikazivao izjavu jednog optuženika koji je priznao krivicu, jedan od učenika je prokomentarisao: „Mala je vrijednost iskazanog kajanja, koje ne može vratiti mrtve.“ Nakon što je predstavnik MKSJ-a, Almira Alića, upoznao učenike sa detaljima sporazuma o priznanju krivice, uključujući satisfakciju koje porodice žrtava dobijaju kroz utvrđivanje činjenica vezanih za počinjene zločine, kreiranje istorijskog zapisa, pomoć u istragama i svjedočenjima drugim - višerangiranim optuženicima, kao i doprinos efikasnijem radu Tribunala, učenici su prihvatili smislenost ovakve pravne prakse, naročito u svjetlu borbe protiv poricanja zločina.

Direktor Četvrte gimnazije je dao podršku ovom projektu i potakao profesoricu Ahmethodžić da i ostale učenike škole upozna s doprinosom Haškog tribunala procesu suočavanja s prošlošću.

  Lamija Palalija:

„Zaista mi je drago što se govori o ovakvoj temi. Prezentacija je korisna zbog znanja koje ostaje. Šteta što je trajala kratko jer ima mnogo važnih pitanja.“


Amel Čorović:

„Odlično spremljena prezentacija. Objašnjena je s velikom sigurnošću, što znači da je profesorica Ahmethodžić jako dobro upoznata s temom koja je bila obrađivana.“