Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Haški tribunal ponovo u Prvoj gimnaziji u Sarajevu

Sarajevo, 28. oktobar 2014.

„Od suštinskog je značaja da se mladi ljudi koji nisu osjetili direktne posljedice rata u Bosni i Hercegovini, ali itekako osjećaju indirektne, edukuju o problematici suđenja za ratne zločine“, izjavio je Hamza Agić, učenik Prve gimnazije u Sarajevu nakon prezentacije o MKSJ-u koju je za njega i njegove kolege održala profesorica Arijana Ahić. Znanja stečena tokom nedavno održane radionice o MKSJ-u profesorica Ahić je podijelila sa svojim učenicima kroz jednosatnu interaktivnu prezentaciju, koristeći vizuelne i audio sadržaje kao prikladnu formu da bi svoje učenike upoznala s brojnim aspektima rada Tribunala.

Učenike je interesovalo da li domaće pravosuđe ima kapacitet da nastavi suđenja za ratne zločine i na taj način da svoj doprinos borbi protiv nekažnjivosti najodgovornijih osoba za kršenje međunarodnog humanitarnog prava tokom ratnih sukoba.

Ovogodišnji, treći ciklus predavanja o MKSJ-u u srednjim školama u BiH se zatvorio u Prvoj gimnaziji, upravo tamo gdje je i započeo 2011. godine. Ovaj put su umjesto predstavnika MKSJ-a Almira Alića predavanje držali profesori gimnazija iz Sarajeva pokazujući da je moguće sadržaje vezane za proces tranzicione pravde uspješno implementirati u nastavni program. Reakcije učenika potvrđuju njihovu veliku spremnost da se suoče s važnim temama iz nedavne prošlosti, da bi sebi obezbijedili normalnu budućnost u BiH.

Hamza Agić:

„Ova prezentacija doprinosi razvoju objektivnog rasuđivanja i sagledavanja situacije što je veoma bitno za generacije koje će sutra voditi bosanskohercegovačko društvo.“


Dženana Bukarić:

„Drago mi je da smo dobili priliku da se upoznamo s radom institucije o kojoj i nismo znali baš puno.“


Merjem Bajraktarević:

„Prezentacija je bila dosta poučna i bogata informacijama koje su u svakom slučaju korisne za poznavanje našeg, kao i međunarodnog sudskog sistema. Nadam se da će se ovaj projekat održavati i narednih godina, jer smatram da bi se i mlađe kolege trebale obrazovati u ovom pravcu.“