Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Hrvatski studenti prava diskutirali o radu Tribunala

Zagreb, 24. travnja 2013.

Preko šezdeset studenata Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu danas se pridružilo profesorima i predstavnicima lokalnih nevladinih udruga kako bi prisustvovali predavanju koje je održao Alexandros Zervos, zamjenik ravnatelja Ureda predsjednika MKSJ-a.

Alexandros je započeo svoje predavanje uvodom u rad MKSJ-a, te govorio o osnivanju Tribunala, njegovoj nadležnosti, strukturi i radu. Nakon toga se osvrnuo na neke od najznačajnijih presuda i postignuća Tribunala, a takođe je govorio i o kritikama koje se ponekad upućuju na račun MKSJ-a.

Studente je posebno zanimalo da čuju o praksi i principima pri odmjeravanju kazni na MKSJ-u, pri čemu je jedan student postavio pitanje o načinu na koji suci određuju duljinu kazne kada im se mišljenja po tom pitanju razlikuju. Alexandros je objasnio da suci vijećaju na zatvorenoj sjednici, uzimajući u obzir težinu kaznenog djela, osobne okolnosti osuđenog lica, bilo kakve otegotne ili olakotne okolnosti, kao i opću praksu u vezi izricanja presuda u sudovima u bivšoj Jugoslaviji, te tek nakon toga izriču primjerenu kaznu koja reflektira ukupno kazneno ponašanje optuženog.

Ostala pitanja studenata ticala su se Pritvorske jedinice Ujedinjenih naroda, gdje se optuženi drže tijekom suđenja, kao i širih pitanja međunarodnog prava u odnosu na sukobe koji se trenutno odvijaju širom svijeta.

Jedna od profesorica koje su prisustvovale predavanju, Maja Munivrana-Vajda, pohvalila je predavanje i izrazila nadu da će odlična suradnja između njezinog fakulteta i Outreach programa – za koju je rekla da je od velike koristi za zagrebačke studente prava – biti nastavljena u budućnosti.