Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Impresivna prezentacija dovela do zahtjeva za dodatnim prezentacijama

Bijeljina, 1. jun 2012.

Grupa od 20 učenika srednjih škola, koji su pohađali “Školu ljudskih prava za mlade” u Bijeljini, Bosna i Hercegovina (BiH), danas se srela s predstavnikom Outreach programa u BiH, Almirom Alićem kako bi saznali više o ulozi MKSJ-a u procesu tranzicijske pravde.

“Škola ljudskih prava za mlade” je sedmodnevni događaj koji organizuje Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj, okupila je mlade iz različitih etničkih grupa u BiH, konkretno iz Tuzle, Doboja, Visokog i Bijeljine.

Učenici su pokazali veliki interes za ovu temu i postavljali su pitanja kako tokom, tako i nakon prezentacije. Između ostalog, zanimale su ih sljedeće teme: uslovi boravka optuženih u pritvoru, lažna svjedočenja, mjere zaštite svjedoka, finansiranje odbrane optuženih slabog imovinskog stanja i izricanje presuda. Učenici su takođe diskutovali o svrsi kažnjavanja, kao što su retribucija i odvraćanje, te o načinu na koji individualizacija krivice doprinosi pomirenju.

Nakon prezentacije koordinator Omladinske grupe Helsinškog odbora iz Bijeljine pohvalio je način na koji je prezentacija izložena i pozvao Almira da održi slična predavanja jednoj drugoj grupi mladih.

Troje studenata Pravnog fakulteta u Bijeljini, koji su takođe prisustvovali predavanju, uputili su sličan poziv Almiru da posjeti njihov fakultet i predstavi rad i dostignuća Tribunala.