Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Još jedna ponovljena prezentacija u BiH

Tuzla, 29. april 2013. godine

Učenici gimnazije “Meša Selimović” u Tuzli, u Bosni i Hercegovini, danas su pozdravili povratak predstavnika Outreach programa, Almira Alića, koji je zamoljen da održi dodatnu prezentaciju, nakon vrlo uspješne prošlogodišnje posjete.

Ovom prilikom Almir je održao specijalizovanu prezentaciju o radu Tribunala, usredsrijedivši se na zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu. Kao i tokom njegove prethodne posjete, učenici su pomno pratili prezentaciju i aktivno učestvovali u diskusiji koja je uslijedila. Neki od učenika su čak sugerirali da im je prisustvovanje Almirovoj prezentaciji pomoglo da potvrde svoje planove da se na univerzitetu posvete studiranju prava.

“Budući da imam u planu studirati pravo, jako mi je dobro došla ova prezentacija” bio je zaključni komentar devetnaestogodišnje gimnazijalke. “I izvrsno je što smo podstaknuti da je upotpunimo sopstvenim mišljenjem i zaključcima”.