Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Konkurs za eseje učenika srednjih škola u BiH

Sarajevo, 13. Septembar 2013.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) je već dvije školske godine aktivno prisutan u srednjim školama u zemljama na području bivše Jugoslavije gdje, u sklopu svog Outreach programa, upoznaje učenike s mandatom i radom Tribunala, te na taj način inicira teme vitalne za postkonfliktni oporavak. Smisao projekta je stimulisanje interesovanja mladih za pitanja pravičnosti, mehanizme tranzicione pravde, postkonfliktnog društvenog oporavka, kao i djelovanje MKSJ-a.

Ove godine, projekat je u BiH proširen konkursom za najbolje učeničke eseje, kroz koji će učesnici imati priliku da dodatno istraže i steknu dublja saznanja, te sistematizuju svoja razmišljanja na ove teme i ujedno osvoje vrijedne nagrade koje će im olakšati svakodnevne školske aktivnosti.

Outreach program Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ)  poziva sve učenike srednjih škola u BiH da učestvuju u konkursu za najbolji literarni esej na temu: “Da li su potrebna suđenja za ratne zločine počinjene tokom oružanog sukoba?”

Krajnji rok za dostavljanje radova je 8. oktobar 2013. godine u 12:00 sati. Radove dužine od 5.000 do 7.000 znakova (1,5 - 2 stranice teksta, format A4, font Times New Roman 12pt, jednostruki prored) treba dostaviti u elektronskoj formi na e-mail adresu: ademagic [at] un.org ili u jednom primjerku poštom na adresu UNICTY p.p. 370, 71000 Sarajevo. Radovi trebaju sadržavati ime i prezime autora, kontakt telefon, razred, naziv i adresu škole. Žiri sastavljen od predstavnika Outreach programa, Sudskih vijeća i Tužilaštva MKSJ-a će odabrati najbolje radove, a imena pobjednika takmičenja biće objavljena na websiteu MKSJ-a 21. oktobra 2013. godine.

Za prva tri pobjednička mjesta učenicima će biti dodijeljene vrijedne nagrade. Prvo mjesto Samsung Notebook, prenosivi računar Chronos 7, drugo mjesto iPad Apple MD512HC/A i treće mjesto Samsung Galaxy S4, mobilni telefon. Nagrade će učenicima uručiti predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u BiH do 31.10. 2013. godine. Nepotpuni radovi neće biti uzeti u razmatranje.

Sve eventualne  izmjene i dopune konkursa bit će dostupne učesnicima na www.icty.org. Učestvovanjem na konkursu učesnici prenose na organizatora pravo objavljivanja, štampanja ili drugog načina upotrebe djela u neograničenom broju primjeraka, te daju pristanak da se njihovi lični podaci objave bez ograničenja.

Za sve dalje informacije budite slobodni da se obratite Outreach programu MKSJ-a u Bosni i Hercegovini (Tel: 033/ 568 549, e-mail: ademagic [at] un.org)