Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Kosovski srednjoškolci saznali više o MKSJ

Obilić, 23. mart 2012.

Predstavnik Outreach programa Shkelzen Dhomi danas je otputovao u Obilić na centralnom Kosovu, gde je održao prezentaciju o radu i dostignućima Tribunala grupi od oko 30 učenika četvrtog razreda tamošnje srednje škole.

Prezentacija je trajala dva sata i Shkelzen je mladoj publici predstavio osnovne informacije o nekoliko predmeta pred Tribunalom koji se odnose na njihovo područje, kao i širi prikaz vrsta zločina koje su počinile sve strane u sukobima na Balkanu.

Nakon prezentacije usledila je sveobuhvatna rasprava o temama u vezi s radom MKSJ, a učenici su posebno bili zainteresovani da saznaju više o delimičnom ponovljenom suđenju u predmetu Haradinaj i drugi, u kojem su optuženi bivši pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova.

Na kraju prezentacije, više učenika je izrazilo nameru da se podrobnije upoznaju s radom Tirbunala i prošire svoja znanja i razumevanje o ulozi MKSJ u regionu. Dok su odlazili, Shkelzen je učenicima podelio promotivne materijali i pozvao ih da posete vebsajt Tribunala i njegove stranice na društvenim mrežama.