Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Kosovski srednoškolci dirnuti svedočenjem u sudnici

Đakovica, 17. maj 2012.

Predstavnik Outreach programa Shkelzen Dhomi dočekan je u veoma prijateljskoj atmosferi u Đakovici, gradu na zapadu Kosova, gde je predstavio rad i dostignuća Tribunala grupi od oko 40 učenika.

Đakovica je mesto gde su se odvijale borbe između Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i srpskih snaga tokom sukoba tokom 1998. i 1999. godine, i mnogi od učenika su bili vidno dirnuti snimcima svedočenja svedoka koja su se odnosila na događaje koji su se desili na tom području.

Učenici su naravno postavljali pitanja o ponovnom suđenju pripadnicima OVK Ramushu Haradinaju, Idrizu Balaju i Lahiju Brahimaju, i Shkelzen je objasnio razloge koje je Žalbeno veće navelo kada je naložilo ponovno suđenje.

Nakon što je prezentacija završena učenici su izjavili da su zadovoljni, rekavši da su mnogo naučili o Tribunalu i sugerisali da bi svi srednjoškolci na Kosovu trebalo da imaju priliku da čuju jednu ovakvu prezentaciju.