Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Libanski promatrači suđenja u studijskoj poseti MKSJ

Hag, 26. novembar 2014.

Grupa od osamnaest predstavnika libanskih nevladinih organizacija je u sklopu programa obuke za praćenje suđenja danas boravila na MKSJ u okviru studijske posete. Posetioci su imali prilike da razgovaraju s predstavnicima Službe za podršku rada sudnica, Udruženja branilaca koji postupaju pred MKSJ i Službe za komunikacije. Osim toga, posetioci su pratili suđenje u predmetu Mladić i pogledali dokumentarni film u produkciji Outreach programa MKSJ ‘Njihovim očima: svjedoci pravde’.

Posetioci su se prvo sastali s predstavnicom Sekretarijata u sudnici Ljiljanom Hellman i predstavnikom Outreach programa Nenadom Golčevskim. Tokom podužeg razgovora posetioci su postavljali brojna pitanja u vezi sa organizacijom sudnice i postupcima, procedurama u vezi sa dostavljanjem dokaza i pitanjima u vezi s budžetskom transparentnošću Tribunala. Takođe su bili zainteresovani da saznaju više o pravima optuženih, Pritvorskoj jedinici i uslovima u njoj.

Drugu prezentaciju je održala Helena Vranov Schoorl, šef Službe za žrtve i svedoke. Posetioci su saznali više o naporima koje Tribunal ulaže kako bi svedocima obezbedio sigurnu atmosferu oslobođenu od stresa. Postavljana su pitanja o zaštitnim merama za svedoke, a posetioci su saznali da se svedočenje može odvijati na otvorenoj, privatnoj ili zatvorenoj sednici. Gosti su takođe upoznati s tim da postoji niz zaštitnih mera koje se mogu primenjivati onda kada se smatra da je potrebno da se ne otkrije identitet svedoka, poput svedočenja pod pesudonimom i merama izmene slike i tona.

Chris Gosnell, predstavnik Udruženja branilaca koji postupaju pred MKSJ i Jill Coster van Voorhout, predavač na Univerzitetu u Utrehtu su održali poslednju prezentaciju. Gosti su upoznati s brojnim procedurama koje se primenjuju na Tribunalu, od toga kako se podižu optužnice do toga kako se biraju sudije.

Ovu posetu je organizovao Outreach program MKSJ u saradnji s Outreach službom Specijalnog suda za Liban