Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Materijal MKSJ-a izložen u prvom bosanskohercegovačkom muzeju posvećenom logorašima

Sarajevo, 22. maj 2014.

Outreach program Tribunala nedavno je pomogao Savezu logoraša Bosne i Hercegovine (BiH) da identifikuje i prikupi fotografije i druge relevantne dokumentarne materijale iz arhiva MKSJ-a kako bili izloženi u Brčkom, BiH, u “Memorijalnoj sobi” prvog muzeja u toj državi koji je posvećen sjećanju na hiljade muškaraca i žena sa svih strana u sukobu, koji u toj državi trajao od 1992. do 1995., koji su bili žrtve zatočeničkih logora.

Ovaj muzej, koji je smješten na lokaciji bivšeg logora Luka nedaleko od Brčkog, otvoren je za javnost 8. maja, na dan kada je obilježena i 22. godišnjica osnivanja tog logora. Postavka sadrži razne dokumente, fotografije i dijelove odjeće koji su pripadali bivšim zatočenicima logora Luka, kao i mnogih drugih logora širom BiH. Među izloženim materijalom su i neke od najpotresnijih fotografija korišćene u relevantnim predmetima pred Tribunalom, među kojima su i one koje se odnose na zločine počinjene u Brčkom, Čelebićima, Prijedoru i Vlasenici.

Komentarišući važnost pomoći koju je Outreach pružio u ovom važnom projektu, Jasmin Mešković, predsjednik Saveza logoraša BiH, izrazio je svoju zahvalnost rekavši: “Iako smo imali relativno kratak rok za završetak realizacije ovog projekta, uspjeli smo, dobrim dijelom zahvaljujući MKSJ-u koji nam je osigurao dio materijala, isti na vrijeme realizirati, i veoma smo zadovoljni urađenim”.

Saradnja Outreach programa i Saveza logoraša BiH nastaviće se u budućnosti različitim aktivnostima i projektima, među kojima je i otvaranje slične memorijalne sobe u Sarajevu sljedeće godine.