Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mjesta jedino za stajanje tijekom najnovije prezentacije za srednjoškolce

Slavonski Brod, 15. svibnja 2012.

Dvostruko više od predviđenog broja učenika se pojavilo na današnjoj prezentaciji Outreach programa u Gimnaziji ‘Matija Mesić’ u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj. Ukupno 60 učenika je napunilo učionicu, a neki su sjedili u oknima prozora ili morali sve vrijeme stajati. Unatoč tome, svi učenici su pažljivo slušali prezentaciju, a mnogi od njih su izjavili da su željeli da prezentacija potraje duže.

Učenici su bili zainteresirani za mandat Tribunala općenito, mjere koje se provode za zaštitu žrtava i svjedoka, kao i neka druga pitanja o kojima nisu znali gotovo ništa. Nekoliko učenika je sugeriralo da se u školama više vremena treba posvetiti proučavanju rada Tribunala i njegovih postignuća.

Gospođa Emira Miščanćuk, profesorica političkih znanosti i gospodarstva nakon prezentacije je izjavila: “Veoma sam zadovoljna i impresionirana ovim događajem. Izuzetno je korisno za naše učenike, koji obično nemaju priliku da saznaju nešto o ovoj temi”.

Gospođa Miščanćuk je pozvala predstavnike MKSJ-a da ponovo posjete školu u jesen i održe prezentaciju za druge grupe učenika, kao i za učenike iz jedne druge škole u Slavonskom Brodu u kojoj ona predaje. Osim toga, ona se raspitivala o mogućnosti da njeni učenici posjete Ured MKSJ-a u Zagrebu i da im se tamo održi prezentacija.