Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mlada generacija može izgraditi bolju budućnost zemlje

Sarajevo, 27. novembar 2014.

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), sudija Theodor Meron, se u sklopu trodnevne radne posjete BiH susreo s učenicima i profesorima Druge gimnazije u Sarajevu da bi izrazio zahvalnost za njihove odlične rezultate u okviru projekta Približavanja rada MKSJ-a učenicima srednjih škola na prostoru bivše Jugoslavije.

Aida Arnautović, direktorica Gimnazije, je poželjela dobrodošlicu delegaciji Haškog tribunala i istakla važnost aktivnog uključivanja mlade generacije u procese suočavanja s ratnom prošlošću, te da su iskustva njene škole u radu s Outreach programom Tribunala veoma pozitivna.

Nakon toga se predsjednik Meron nakratko vratio u ulogu profesora, te je govorio o važnosti obrazovanja koje je kvalitativno promijenilo njegov život i koje također mogu odrediti budućnost sarajevskih gimnazijalaca.

„Osjećam nevjerovatnu energiju u susretu s vama i to mi daje vjeru da vaša zemlja može izgraditi bolju budućnost, upravo zahvaljujući vašem talentu, snazi i vitalnosti“, rekao je sudija Meron na kraju svog izlaganja.

Zrelost svojih razmišljanja sarajevski gimnazijalci su pokazali kroz brojna pitanja postavljena predsjedniku Tribunala, a koja su se ticala prava optuženika na pravičan sudski postupak, ali i potrebe žrtava da dobiju zadovoljavajuću satisfakciju.

Posebno dojmljiv bio je susret s bivšom učenicom Druge gimnazije Sabinom Poplatom, koja je nagrađena na prošlogodišnjem državnom takmičenju za najbolji esej na temu suđenja za ratne zločine. Sabina je danas uspješna studentica Pravnog fakulteta u Sarajevu i u kratkom razgovoru s predsjednikom Suda je istakla kako trenutna situacija u BiH nije dobra, ali da joj upravo to daje dodatni motiv da nastavi sa svojim obrazovanjem i ostane u BiH da bi pokušala s ostalim mladim ljudima kreirati bolju budućnost za generacije koje dolaze.

U sklopu posjete Drugoj gimnaziji, predsjednik Meron je uručio zahvalnice direktorima i profesorima iz pet sarajevskih gimnazija koji su aktivno učestvovali u radionici MKSJ-a, na kojoj su obučeni da samostalno drže prezentacije o Tribunalu u sklopu svojih nastavnih predmeta.