Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Nastavak prezentacija u kosovskim srednjim školama

Kosovska Kamenica, 12. april 2012.

Otprilike 20 učenika srednje škole u Kosovskoj Kamenici danas se okupilo kako bi prisustvovalo prezentaciji predstavnika Kancelarije MKSJ u Prištini o radu i dostignućima Tribunala.

Nakon prezentacije, učenici su želeli da saznaju više o predmetima pred MKSJ u vezi s Kosovom, a posebno o postupku protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja, kojima se trenutno ponovo sudi pred Tribunalom. Shkelzen je učenicima objasnio razloge koje je Žalbeno veće navelo kada je naložilo ponovno suđenje po određenim tačkama optužnice protiv ove trojice optuženih.

Pre nego što su učenici otišli na sledeći čas, podeljeni su im razni informativni materijali i podstaknuti su da posete vebsajt Tribunala i njegove stranice na društvenim mrežama.

Jedan učenik je u upitniku o prezentaciji napisao: “Danas smo saznali dosta o Tribunalu, i gotovo sve informacije su nam bile nove. Bilo mi je zanimljivo da čujem kako Tribunal vodi svoje predmete, posebno one koji se tiču Kosova”.