Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Nastavljene prezentacije u hrvatskim srednjim školama

Šibenik,  4. ožujka 2013.

Učenici Gimnazije Antuna Vrančića – najveće srednje škole u povijesnom hrvatskom gradu  Šibeniku danas su se sastali s predstavnicom Outreach programa Klarom Dokmanović kako bi saznali više o radu i postignućima MKSJ-a.

Ukupno 24 učenika četvrtog razreda i dva profesora su s pažnjom saslušali Klaru i postavljali brojna pitanja. Zanimalo ih je da saznaju više o strategiji okončanja rada Međunarodnog suda i njegovoj podršci kaznenom progonu za ratne zločine na lokalnoj razini. Više njih su izjavili da su kazne koje izriče MKSJ preblage u svjetlu zločina za koje su ti ljudi osuđeni. Također im je bilo zanimljivo saznati da pred Tribunalom osuđene osobe izdržavaju kazne u jednoj od 17 zemalja s kojima je MKSJ potpisao sporazum o izvršenju kazni, a ne u Pritvorskoj jedinici Ujedinjenih naroda.

Nakon prezentacije jedna učenica je Klari rekla: “Prezentacija je bila vrlo dobra, i dobili smo dosta informacija o Tribunalu … koje nikada nismo vidjeli u medijima.”

Jedan od profesora je sugerirao da bi slične prezentacije bile korisne i nastavnom osoblju, dok je jedna profesorica izrazila žaljenje što veći broj učenika nije imao priliku da prisustvuje sličnim prezentacijama tokom proteklih godina.