Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Novi ciklus prezentacija Outreach programa MKSJ u srednjim školama na Kosovu

Klina/Klinë |

Četvrti ciklus prezentacija o radu i dostignućima Tribunala u srednjim školama na Kosovu počeo je danas u Srednjoj školi “Luigj Gurakuqi” u Klini. Kao i prethodnih godina, Outreach program MKSJ će uz podršku Ministarstva Obrazovanja, nauke i tehnologije Kosova organizovati prezentacije u 10 srednjih škola širom Kosova, pri čemu će fokus biti na gradovima i područjima najteže pogođenim zločinima počinjenim tokom sukoba.

Današnjoj prezentaciji, koju je održao predstavnik Tribunala Astrit Lleshi, prisustvovalo je 55 učenika. Astrit je počeo prezentaciju predstavivši kratak pregled istorijata MKSJ, uključujući i to kako i zašto je osnovan, šta mu je mandat, kao i broj osoba protiv kojih je Tribunal podigao optužnice kao i koje je osudio. Nakon kratkog pregleda učenici su saznali više o raznim aspektima predmeta u vezi s Kosovom. Astrit je učenike obavestio o različitim načinima na koje je MKSJ doprineo razvoju međunarodnog krivičnog pravosuđa. Kako bi se podstakla diskusija i istakla neka od glavnih pitanja, učenici su pogledali isečke svedočenja tri svedoka pred Tribunalom.

Učenici su predstavniku MKSJ postavljali brojna pitanja, koja su se ticala tema od naizgled sporog vođenja suđenja do mogućnosti kompenzacije u slučaju oslobađajuće presude. Učenici su takođe bili zainteresovani da saznaju više o programu zaštite svedoka.

Prezentacije Outreach programa MKSJ u srednjim školama na Kosovu nastavljaju se sutra posetom Gimnaziji u Prizrenu.