Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Odlično prihvaćeni film o seksualnom nasilju sada dostupan online

Hag, 7. decembar 2012.

Outreach program MKSJ danas je svoj dokumentarni film o krivičnom gonjenju za seksualno nasilje počinjeno u ratu učinio dostupnim online publici širom sveta. Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom predstavlja istorijsku ulogu Tribunala u krivičnom gonjenju i presuđivanju za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu. U filmu se mogu videti intervjui sa bivšim i sadašnjim zvaničnicima MKSJ, kao i svedočenja osoba koje su preživele seksualno nasilje i svedočile na brojnim suđenjima. Ovaj film je od danas dostupan na vebsajtu Tribunala kao i na njegovom kanalu na YouTubeu.

Ovaj dugometražni dokumentarni film prvobitno je objavljen u decembru 2011. godine, a gala premijera je održana u Hagu u februaru 2012. godine. U mesecima koji su usledili, fiIm je prikazan publici širom bivše Jugoslavije gde je naišao na odličan prijem. Govoreći nakon projekcije u Beogradu, istoričarka i predstavnica Fonda za humanitarno pravo, Marijana Toma, je izjavila: “U oružanim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije silovanje i seksualno nasilje predstavljalo je jedno od najmonstruoznijih oružja, koje je korišćeno sa specifičnom namerom da se uništi dostojanstvo žrtava i nanesu im se trajne patnje. Stoga je važna činjenica da su ovi zločini procesuirani pred Međunarodnim sudom, te da im je posvećena velika pažnja. Ono što ne smemo zaboraviti jeste hrabrost žrtava, svedokinja i svedoka koji su bili spremni da svedoče protiv onih koji su im naneli trajnu patnju i da odgovorne suoče sa istinom o zločinima koje su počinili”.

Prvobitno objavljen na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, ovaj dokumentarac je kasnije preveden na francuski, makedonski i albanski jezik i biće dostupan online i na tim jezicima.

Realizacija ovog dokumentarnog filma predstavlja deo napora Tribunala da razvije svest o zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i o svojim dostignućima u kažnjavanju odgovornih i uspostavljanju međunarodnog pravnog presedana.