Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Okončane srednjoškolske prezentacije za učenike na Kosovu

Đakovica/Gjakovë, 21. novembar 2014.

Outreach program Tribunala danas je okončao ovogodišnji ciklus prezentacija u srednjim školama na Kosovu. Nakon sličnih prezentacija održanih u Obiliću/Obiliq, Lipljanu/Lipjan, Uroševcu/Ferizaj, Kosovskoj Mitrovici/Mitrovica, Gnjilanu/Gjilan, Orahovcu/Rahovec, Rogovu/Rogovë, Klini/Klinë i Mališevu/Malishevë, poslednja prezentacija predstavnika MKSJ Astrita Lleshija održana je u srednjoj školi “Kadri Kusari” u Đakovici/Gjakovë.

Ukupno 32 učenika se okupilo kako bi saznali više o Tribunalu i njegovoj ulozi u privođenju pravdi nekih od odgovornih za zločine počinjene u ratovima na Balkanu tokom devedesetih godina XX veka, i tome kako je tim putem omogućio da se čuje glas na hiljada žrtava koje bi se inače teško čuo. Osim toga, rad MKSJ je objašnjen u kontekstu doprinosa koji je dao međunarodnom krivičnom pravosuđu.

Učenici su želeli da saznaju više o predmetima koji su konkretno povezani s Kosovom, s obzirom da informacije o toj temi nisu uključene u redovni nastavni program. Učenike su takođe zanimale zaštitne mere koje se odobravaju svedocima, kao i praksa izricanja kazni pred MKSJ.

U evaluacionim upitnicima većina učenika je napisala da im je drago što su imali priliku da saznaju više o MKSJ i da bi rado prisustvovali sličnim predavanjima u budućnosti.