Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach prezentacija o utvrđenim činjenicama u MKSJ predmetima

Ilidža, 19. decembar 2013.

Predstavnik Outreach programa u BiH, Almir Alić, održao je prezentaciju o utvrđenim činjenicama u MKSJ predmetima za grupu profesora, pedagoda i aktivista nevladinog sektora iz BiH, u okviru projekta “Obrazovanje za mir” koji implementira Helsinški odbor za ljudska prava u Republici Srpskoj.

Almir je prisutne učesnike upoznao sa utvrđivanjem sudskih činjenica, standardom “izvan razumne sumnje”, praksom i dostignućima MKSJ, kao i iskustvima Outreach programa Tribunala u radu s mladima iz cijele regije.

Učesnici su tokom prezentacije postavljali brojna pitanja želeći saznati kako da se istakne značaj sudskih činjenica u predavanjima u školama.
Aleksandra Letić, programska koordinatorka Helsinškog odbora za ljudska prava RS, je istakla: “Prezentacija je imala posebnu vrijednost i pokazala nam je kako ove osjetljive teme mogu da nađu svoje mjesto u obrazovnim institucijama. Haški tribunal je naša zajednička realnost, a ignorisanje potrebe da mlade generacije objektivno uče o njegovom uticaju i naslijeđu ne bi bilo mudro.”