Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach prisustvovao sastanku mreže ženskih organizacija

Vrnjačka Banja, 13. septembar 2013.

Oficir za vezu Sekretarijata i predstavnik Outreach programa Morgiana Brading danas je otputovala u Vrnjačku Banju u Srbiji gde je govorila na sastanku mreže ženskih organizacija iz celog regiona Balkana. Ovaj skup je organizovala nevladina organizacija Žene u crnom iz Beograda, a prisustvovalo mu je oko 70 žena iz različitih grupa.

Morgiana je pružila uvod u sudsku praksu Tribunala u vezi s doktrinom komandne odgovornosti, nakon čega je povedena diskusija koja se uglavnom usredsredila na nedavne presude u kojima postoji element komandne odgovornosti, poput onih u predmetima Gotovina i drugi i Perišić.

Mnogi od aktivista su izrazili svoju zabrinutost u vezi sa, prema njihovom mišljenju, velikim promenama u sudskoj praksi Tribunala u nedavnim presudama, kao i svoje interesovanje za to kako bi ta praksa mogla uticati na presude koje sudska veća MKSJ tek treba da izreknu.

Drugi učesnici su pozdravili, po njihovom mišljenju nedavne pozitivne pomake, poput vraćanja određenih optužni za genocid u optužnici protiv bivšeg vođe bosanskih Srba Radovana Karadžića.

Miloš Urošević iz organizacije Žene u crnom je izjavio: “Ne smemo zaboraviti koliko je značajan Tribunal bio u procesu definisanja seksualnog nasilja kao ratnog zločina. Takođe, pokušajte da zamislite region danas da Tribunal nikada nije postojao. Stvari bi bile veoma, veoma drugačije. Tako da uprkos nedavnih kritika, ne smemo zaboraviti sve dobre stvari koje su postignute”.