Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ponovljena prezentacija u školi u Sanskom Mostu

Sanski Most, 22. mart 2013.

Gimnazijalci iz Sanskog Mosta su ponovo ugostili Almira Alića, predstavnika Outreach programa MKSJ-a u Bosni i Hercegovina. Iako je Almir već posjetio ovu školu u februaru ove godine, učenici su tražili da se prezentacija ponovi jer su željeli da saznaju više i imali su toliko mnogo pitanja koja su htjeli postaviti.

Njihova zrela razmišljanja o nedavnoj istoriji njihovog regiona zorno ilustruju koliko mladi ljudi žive posljedice oružanog sukoba vođenog nerijetko prije njihovog rođenja.

Upitani da li vjeruju u to da je pomirenje poslije rata moguće, jedan učenik je odgovorio da je povjerenje moguće postići “povećanjem svijesti o individualnoj krivici i prestajanjem okrivljivanja cijele etničke skupine za individualni zločin”.

Učenici su još jednom pokazali veliki entuzijazam za ovu prezentaciju i sugerirali da je treba predstaviti što je većem broju mladih moguće.