Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predavanje o MKSJ održano u Trećoj gimnaziji

Sarajevo, 20. oktobar 2014.

Učenici Treće gimnazije u Sarajevu su prisustvovali prvom u nizu predavanja o MKSJ-u, koje je za njih održala profesorica filozofije mr. sc. Sedžida Hadžić. U ratnom periodu, zgrada gimnazije je pretrpila velika oštećenja, jer se nalazila na prvoj liniji ratišta u opkoljenom Sarajevu. Danas je gimnazija moderan objekat, čija rekonstrukcija podsjeća na potrebu obnavljanja narušenih odnosa među zajednicama pogođenih ratnim dešavanjima. Upravo zato, ohrabrujuće je djelovalo vidjeti veliki interes koji su gimnazijalci pokazali za ratna dešavanja i teške povrede međunarodnog humanitarnog prava čije se posljedice osjećaju i dvije decenije nakon završetka rata.

Da bi bili budućnost ove zemlje, moramo pokušati razumjeti prošlost“, izjavila je učenica Amina Babić zahvaljujući se na inicijativi MKSJ-a da „mladi budu upućeni u ono što se dešavalo u BiH tokom rata“. Njen školski kolega Aziz Hreljić je prezentaciju svoje profesorice ocijenio kao veoma informativnu: „Definitivno sam zadovoljan. Hvala što se temi važnoj poput ove posvećuje pozornost“.

Profesorica Hadžić je nedavno učestvovala u radionici Outreach programa MKSJ tokom koje je stekla dodatna znanja o Tribunalu. Kao rezultat toga ona će za učenike škole upriličiti još nekoliko prezentacija o MKSJ-u u narednim danima kako bi što više učenika proširilo znanje o ovoj temi i razumijelo važnost suđenja za ratne zločine u procesu suočavanja s prošlošću na prostoru BiH.

Berina Keč:

„Današnja prezentacija je bila iznimno potresna za mene, ali to je tema koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Prezentacija je dobro urađena i sistem Haškog suda je detaljno objašnjen. Mnoge informacije koje nisam znala sam naučila. Iznimno mi je zadovoljstvo i čast bila prisustvovati.“


Feđa Malinović:

„Veoma informativna prezentacija mi je probudila interes za temu ratnih zločina i potakla da dalje istražujem. Svakako ne samo obrazovno, već i odgojno. Odlično!“


Ademir Fazlagić:

„Jako poučno i objektivno. Objašnjena je struktura i funkcionisanje tribunala na veoma prikladan i jednostavan način.“