Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Predavanje u srednjoj školi u Tuzli

Tuzla, 10. april 2012.

Outreach program je održao još jednu u seriji uspješnih prezentacija o radu MKSJ pred grupom od trideset učenika i profesora gimnazije "Meša Selimović" u Tuzli. Dvosatna prezentacija je pokrenula seriju pitanja o donošenju presuda pred MKSJ, trajanju tribunala i mogućnosti da uspješno presudi svim optuženim za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.
 
U tom smislu je prisutne učenika zanimalo šta se događa ukoliko optuženi umre prije okončanja sudskog postupka, ali i to da li se može počiniti ratni zločin u odbrambenom ratu.

Učenici su odlično ocijenili prezentaciju i pokazali veliko interesovanje za svjedočenja uz predmet Srebrenice. Devetnaestogodišnja učenica je komentarisala: " Pomirenje je moguće, jer svijet ostaje na mladim generacijama. Ne treba zaboraviti događaje iz prošlosti, ali ne treba ostatak života provesti u mržnji, već se okrenuti sadašnjosti i gledati kako da bude bolje u budućnosti."

Amar Sadiković, učenik četvrtog razreda, je naglasio: "Dobio sam priliku da naučim više o humanitarnom pravu i određenim terminima koje sam često čuo, ali nisam imao priliku da mi ih neko tako detaljno pojasni. Vizuelna prezentacija je veoma efikasna u podizanju svijesti među mladima. Iskoristiću ponuđene kontakte da potražim više informacija o radu tribunala i konkretnim premetima koji se nalaze na internetu."

Prezentacija u Tuzli je izazvala interes medija, tako da je TV Tuzlanskog kantona zabilježila ovaj događaj, kao i Radio Slobodna Evropa. Prisutni profesorski kadar i pedagog škole su iskazali zahvalnost za veoma kvalitetnu i  sadržajnu prezentaciju, te prihvatili mogućnost organizovanja projekcije dokumentarca o ratnom zločinu seksualnog nasilja, u sklopu časa sociologije