Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Premijera dokumentarnog filma o seksualnom nasilju

Hag, 31. januar 2012.

Outreach program Međunarodnog suda organizovao je premijeru svog dugometražnog dokumentarnog filma pod nazivom "Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom." Ovaj dokumentarni film predstavlja istorijsku ulogu Međunarodnog suda u krivičnom gonjenju i presuđivanju za zločine seksualnog nasilja počinjene u ratu i uključuje intervjue s bivšim i sadašnjim visokim zvaničnicima MKSJ, kao i svedočanstva svedoka i osoba koje su preživele seksualno nasilje, koje su hrabro svedočile na suđenjima.

Nakon projekcije filma održan je okrugli sto. Među panelistima su bili režiser filma, viši pravni savetnik tužioca MKSJ, šef Odeljenja za podršku Službe za žrtve i svedoke MKSJ, i šef Odseka za rodne zločine i zločine počinjene nad decom Međunarodnog krivičnog suda (MKS). Panelisti su govorili o izazovima krivičnog gonjenja za zločine seksualnog nasilja, ulozi MKS u daljoj borbi protiv nekažnjivosti za ove zločine i izazovima obezbeđivanja svedočenja svedoka i pružanju podrške koja im je potrebna.