Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Premošćavanje etničkih podjela u gradu Mostaru

Mostar, 22. jun 2012.

Nerma Jelačić, šefica Outreach programa MKSJ-a, je danas posjetila Mostar kako bi razgovarala sa grupom od više od 30 srednjoškolaca koji su pohađali Međunarodnu ljetnu školu na temu Mirnog razrješavanja sukoba. Ljetna škola, koju organizuje Koledži ujedinjenog svijeta (United World Colleges - UWC) u Mostaru, okupila je učenike iz različitih etničkih grupa iz Bosne i Hercegovine i širom svijeta u gradu koji je i dalje očit primjer etničkih podjela i napetosti poslije rata.

Dvosatna prezentacija se fokusirala na glavna dostignuća MKSJ-a i njegovu važnu ulogu u procesu tranzicijske pravde na području bivše Jugoslavije. Pitanja mlade publike ticala su se tema kao što su efikasnost postupaka pred Tribunalom i strategije okončanja njegovog rada.

Nakon predavanja, koordinatorica ljetne škole Annukka Kurki zahvalila se Nermi i istakla važnost ovakvih skupova. Izjavila je da će upoznavanje učenika sa bogatim spektrom dostignuća Tribunala značajno doprinijeti njihovom razumijevanju koncepata i pitanja koja se tiču mira i rješavanja sukoba.

UWC u Mostaru je jedan od 13 škola i koledža globalne porodice Koledža ujedinjenog svijeta i prvi sa eksplicitnim ciljem da doprinese ponovnoj izgradnji post-konfliktnog društva. Ovaj koledž sprovodi inovativan model post-konfliktnog obrazovanja i predstavlja prekretnicu u široj reformi obrazovanja u zemlji i šire u regiji.