Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

'Prezentacija koja nam je otvarila oči'

19. mart 2014., Goražde

Predstavnik Outreach programa Almir Alić posjetio je danas Goražde, na jugoistoku Bosne i Hercegovine (BiH), gdje se susreo s učenicima Mješovite srednje škole “Enver Pozderović”.

Od 1992. do 1995. Goražde je, uz Srebrenicu i Žepu, bilo jedno od tri enklave koje su opkolile snage Vojske Republike Srpske i koje su u tom periodu pretrpjele strašna razaranja.

Posljedice ratnih djelovanja su još uvijek vidljive u razmišljanjima mladih ljudi u pogledu mogućeg pomirenja. Jedna 18-ogodišnja učenica je izrazila stav mnogih svojih drugova iz razreda rekavši da: “Još uvijek prisutne podijele vode do prevelikog nepovjerenja”.

Ipak, svi prisutni učenici su se složili da su suđenja za ratne zločine neophodna u procesu suočavanja s prošlošću, ta je da je uloga i doprinos MKSJ-a u tom smislu bio od ključne važnosti. Tokom dvosatne radionice koju je vodio Almir, učenici su imali priliku da se upoznaju sa bitnim pojmovima vezanim za međunarodno humanitarno pravo i ulogom koju je Tribunal imao u izvođenju pred lice pravde oni koji su vršili povrede tog prava u bivšoj Jugoslaviji.

“Pozitivna uloga Tribunala je u tome što je po prvi put kaznio zločine za koje se optuženi nisu kažnjavali”, bio je komentar jednog učenika.

Važnost ovakve vrste komunikacije s mladima na prostoru BiH najbolje je artikulisala učenica iz Goražda cijeneći da je: “Prezentacija bila korisna jer nam je otvorila oči o stanju tokom i nakon rata”.