Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prezentacija koju svima treba pokazati

Sanski Most, 13. februar 2013.

“Ne smijemo zaboraviti šta se desilo, ali trebamo se truditi da pomirimo sve nacije na ovom prostoru i tražiti međusobnu saradnju,” bila je reakcija sedamnaestogodišnje gimnazijalke iz Sanskog Mosta nakon dvosatne prezentacije o radu i naslijeđu Međunarodnog suda koju je njoj i ostalim učenicima iz njenog razreda održao predstavnik Outreach programa Almir Alić.

Sanski Most, smješten u sjeveroistočnom dijelu Bosne i Hercegovine, pretrpio je velika razaranja tokom rata, i nesumnjivo je da su lične povezanosti s temom bile razlog za toliki broj pitanja koja su učenici postavili Almiru i što su bili toliko željni da predstave svoja viđenja različitih koncepata vezanih za rad Međunarodnog suda. Almir je podstakao učenike da daju sopstvene definicije rata i ratnih zločina, a diskusija je nakon toga bila usmjerena na to kako se MKSJ odnosi prema žrtvama i svjedocima tokom njihovog svjedočenja pred Međunarodnim sudom.

Ostale teme o kojima se govorilo tokom prezentacije uključivale su seksualno nasilje počinjeno u ratu, za šta je MKSJ prvi pokrenuo krivična gonjenja, i postupak preispitivanja, odnosno okolnosti pod kojima se neka pravosnažna presuda može preispitati.

“Ovu prezentaciju treba svima reći, prenijeti, pokazati,” jedna učenica je rekla Almiru dok se ostatak razreda spremao za sljedeći čas.