Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Prezentacija o MKSJ-a za profesore povjesti s područja bivše Jugoslavije

Zagreb |

Grupa od pedeset srednjoškolskih profesora povjesti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine (BiH), Srbije i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije (BJRM) sudjelovala je u trodnevnom seminaru koji je organizirala fondacija Anne Frank House iz Zagreba, Hrvatska, u suradnji s lokalnim partnerskim organizacijama iz BiH, Hrvatske, BJRM i Srbije.

Ovaj seminar je organiziran u sklopu projekta “Historija, Istorija, Povjest” (projekt HIP) koji promovira inovativne obrazovne metodologije. Osnovni cilj projekta je potaknuti raspravu o novijoj povjesti nacionalizma, diskriminiranja, predrasuda i stereotipa na području bivše Jugoslavije i ohrabriti profesore srednjih škola iz regiona da sa svojim učenicima razgovaraju i kritički razmišljaju o ovim temama.

Almir Alić, predstavnik Sekretarijata MKSJ-a, je prvog dana seminara održao prezentaciju o radu Tribunala i njegovoj ulozi u procesu tranzicione pravde u zemljama bivše Jugoslavije kako bi potakao profesore da o ovoj temi govore sa svojim učenicima. Profesori su pokazali veliki interes za suđenja za ratne zločine, u okviru šireg konteksta suočavanja s prošlošću. Također su iskustva Outreach programa i njegovog projekta namjenjenog mladima, kojim je do sada obuhvaćeno više od 8.000 srednjoškolaca i studenata iz zemalja nastalih na području bivše Jugoslavije, ocijenili izuzetno dragocjenim u razumijevanju važnosti uključivanja mladih generacija u procese tranzicione pravde.

Outreach program MKSJ-a podržava projekt “Historija, Istorija, Povjest” u okviru strategije okončanja svog rada koja za cilj ima osnaživanje lokalnih aktera i prenošenje projektnih aktivnosti na partnere u regionu.