Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Približavanje rada MKSJ-a mladima u Belom Manastiru

Beli Manastir |

Outreach program MKSJ je u suradnji s Inicijativom mladih za ljudska prava u Hrvatskoj (YIHR HR) danas započeo novi ciklus prezentacija o radu i postignućima Međunarodnog suda za učenike završnih razreda srednjih škola u Hrvatskoj. Član YIHR HR, Joco Glavaš, posjetio je Beli Manastir i njihovu Drugu srednju školu, gdje je održao prezentaciju o radu Tribunala za grupu od preko 30 učenika ekonomskog i upravnog smjera. 

Nakon što je učenike upoznao s pojmom tranzicijske pravde i suočavanja s prošlošću, te radom i dostignućima Tribunala, u drugom dijelu prezentacije osvrnuo se konkretno na predmete Jokić, Strugar, Martić, te Gotovina i drugi.  Učenici su bili jako zainteresirani te se predavanje odužilo na tri školska sata. 

U svojim komentarima učenici su istakli da ih rad na konkretnim primjerima potiče na razmišljanje te iako o radu Tribunala nisu ništa znali počelo ih je interesirati što se konkretno dogodilo na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina XX stoljeća. Pitanja koja su postavljali bila su vrlo konstruktivna, a mnoga su se ticala predmeta Šešelj kao i odnosa prema osumnjičenicima u Pritvorskoj jedinici. Također ih je zanimalo zašto se ne osnuje sud kojem bi mandat bio zaustavljanje bliskoistočne krize.

"Predavanje mi je uvelike pomoglo kako bih shvatio što se sve na Sudu događalo tokom suđenja, a predavač mi je razjasnio i pitanje koje me je najviše mučilo, a to je zašto u Pritvorskoj jedinici imaju tako dobar tretman", komentirao je jedan sedamnaestogodišnjak. Njegova godinu dana starija kolegica se nadovezala, dodavši: „Iako me ni pravo ni sudovi ne zanimaju, smatram bitnim da mi mladi znamo što se točno događalo na našem području devedesetih godina i tko je za to odgovoran".