Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Pripravnici Centra za post-konfliktna istraživanja posjetili sarajevski ured

Sarajevo, 4. jun 2014.

Terenski ured MKSJ u Sarajevu je, u sklopu saradnje sa Centrom za post-konfliktna istraživanja (PCRC), ugostio grupu pripravnika ove nevladine organizacije i predstavio im najvažnije aspekte rada Tribunala i projekte Outreach programa.

Almir Alić, predstavnik MKSJ-a u BiH je upoznao sedam studenata osnovnih i postdiplomskih studija iz Francuske, Kanade, Italije i Sjedinjenih Američkih Država s misijom Haškog tribunala i najvažnijim postignućima ove pravosudne institucije u suđenjima za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

Pripravnici PCRC-a su pokazali veliki interes za ulogu Tribunala u procesu tranzicione pravde kao i efekte njegovog rada na zajednice s prostora bivše Jugoslavije.

Yeree Woo, 28 godina, Američki univerzitet/Sarajevo School of Science and Technology, BiH

“Zadovoljstvo mi je što sam mogla posjetiti MKSJ i saznati više o njegovim dostignućima, kao i preprekama u ostvarivanju pravde u BiH. Snimci svjedočenja žrtava i svjedoka pojasnili su mi sve teškoće ali i važnost ovih sudova za žrtve...”Jenn Macneill, 32 godine, Univerzitet New York, USA

“Outreach program je izuzetno važan i osjećam se privilegovanom što sam imala mogućnost da budem ovdje i da saznam nešto više o ovom programu i MKSJ-u. Prezentacija je bila vrlo informativna, koncizna i profesionalno urađena.”