Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Pripravnici Centra za postkonfliktna istraživanja u posjeti terenskom uredu MKSJ u Sarajevu

Sarajevo |

U sklopu misije njegovanja okruženja održivog mira i olakšanja obnove međuetničkih odnosa u regiji bivše Jugoslavije Centar za Postkonfliktna Istraživanja (PCRC) u Sarajevu,  obučava veliki broj pripravnika iz cijelog svijeta. Da bi bolje shvatili kompleksnost procesa tranzicione pravde pripravnici se redovno upoznaju s radom domaćih i međunarodnih organizacija uključenih u ovaj proces.

Grupa pripravnika post-diplomaca iz Slovenije, Turske, Kolumbije, Danske i SAD nedavno su posjetili terenski ured MKSJ-a u Sarajevu, gdje ih je Almir Alić, predstavnik Sekretarijata MKSJ-a, upoznao s radom i bogatom sudskom praksom ove institucije. Pripravnike PCRC-a je zanimao rad Outreach programa sa zajednicama na prostoru bivše Jugoslavije, posebno u svjetlu izražene kulture poricanja zločina.

Svoje impresije nakon dvosatne prezentacije podijelila je Cassandra Roulund, dvadesttrogodišnja studentica iz SAD: „Iznesene su jako važne informacije i drago mi je što ću saznanja koja sam stekla moći podijeliti i s drugima, ali i iskoristiti izvore informacija s kojima sam se danas upoznala kako bih naučila više o radu Tribunala. Posebno me je zainteresovala činjenica da postoje pravi problemi kada je u pitanju prihvatanje, odnosno poricanje onoga što se dogodilo tokom rata među ljudima u bivšoj Jugoslaviji, kao i da se Tribunal na neki način bori protiv toga time što naglašava individualnu odgovornost pojedinaca.“