Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Profesori iz regije upoznati s radom Tribunala

Mostar |

Drugi ciklus predavanja za srednjoškolske profesore, u sklopu projekta “Historija, Istorija, Povijest – Lessons for Today” (projekt HIP), organizovan je u Mostaru, Bosna i Hercegovina (BiH).  Oko 80 profesora istorije iz BiH, Hrvatske, Srbije i Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije sudjelovalo je u trodnevnom seminaru s ciljem promovisanja kritičkog razmišljanja kod svojih učenika o osjetljivim temama iz nedavne ratne prošlosti.

Rad MKSJ-a i važnost suđenja za ratne zločine u kontekstu suočavanja s prošlošću je, u sklopu dvije dvosatne radionice, profesorima približio Almir Alić, predstavnik MKSJ-a u BiH. Profesore s prostora bivše Jugoslavije su interesovala iskustva predstavnika Tribunala u susretu s učenicima, koji iako rođeni nakon oružanih sukoba dijele iskustva žrtava iz  porodičnog i šireg društvenog okruženja. Učesnici radionice složili su se da je naročito važno upoznati učenike sa činjenicama utvrđenim tokom suđenja pred MKSJ-om, jer jedino se kroz organizovan proces suočavanja s prošlošću mogu izvući iskustva koja će spriječiti ponavljanje sličnih zločina u budućnosti.

HIP projekat provodi fondacija Anne Frank House, u saradnji s lokalnim partnerskim organizacijama iz regije. Kerim Somun, projekt koordinator Inicijative mladih za ljudska prava u BiH, je istakao važnost saradnje nevladinih organizacija sa MKSJ-om: “Važnost predstavljanja rada MKSJ-a i procesuiranja predmeta ratnih zločina je izuzetno velika, jer se na takav način pokušava napraviti razlika između društveno prihvatljivog i društveno neprihvatljivog ponašanja, a s ciljem da se na efikasan način spriječi ponavljanje zločina u budućnosti i uspostavi vladavina prava".