Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Radionica Outreach programa održana u bivšem zatočeničkom logoru

Trnopolje, 5. avgust 2013.

Zloglasni logor Trnopolje je sačuvao svoju fizionomiju i nakon više od dvadeset godina, od vrelih avgustovskih dana kada je ovo mjesto predstavljalo simbol stradanja nesrpskog civilnog stanovništva opštine Prijedor, iako je zgrada zadružnog doma sada u ruševnom stanju, a veći dio bivšeg logora zarasta u nepokošenu travu.

U ovom jedinstvenom ambijentu Almir Alić, predstavnik Outreach programa održao je radionicu o zločinima seksuanog nasilja počinjenog tokom rata i radu MKSJ-a. Preživjeli logoraši Trnopolja sjedili su na prostirkama poređanim na asfaltu iza glavne zgrade, gdje su im se pridružili mirovni aktivisti koji su doputovali iz Beograda, Rovinja, Sarajeva, Mostara, Tuzle, Travnika, Kozarca i Prijedora, zajedno sa grupom studenata iz Velike Britanije i Francuske.

Svaki novi slajd Almirove prezentacije bio je praćen brojnim komentarima prisutnih i živom diskusijom koja jasno pokazuje koliki je potencijal mladih za suočavanje s prošlošću i rad na procesu pomirenja. Mladi aktivisti su međusobnom interakcijom i svojim angažmanom mjesto zločina pretvorili u mjesto nade, nade za postkonfliktni oporavak zajednica u regionu i nade da ponavljanje takvih zločina nikad više neće biti dozvoljeno.

Cjelovečernji program upotpunjen je promocijom knjige Suđenja za ratne zločine u Bosni i Hercegovini prof. Gorana Šimića, čitanjem poezije Enesa Kiševića, prikazivanjem kratkih dokumentarnih filmova i drugim sadržajima, koji su činili pozadinu za najvažniju aktivnost - povezivanja mladih aktivista iz regije i njihovo informisanje o radu MKSJ-a na okončanju nekažnjivosti kako bi se obezbijedilo da se patnje žrtava Trnopolja nikada ne zaborave.