Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Snijegom zavejani Bihać pružio toplu dobrodošlicu predstavniku Outreach programa

Bihać, 12. februar 2013.

Tokom sniježne mećave u Bihaću, gradu u sjeverozapadnoj Bosni, tamošnja gimnazija je pružila toplu dobrodošlicu predstavniku Outreach programa Almiru Aliću, koji se sastao s grupom učenika četvrtog razreda i razgovarao o radu MKSJ-a.

Bihać je bio teško pogođen sukobom u BiH i učenici su bili vrlo zainteresovani za diskusiju s Almirom, izražavajući zajedničko mišljenje da svi ratni zločinci trebaju biti izvedeni pred lice pravde, bez obzira na to kojoj strani u sukobu pripadaju. 

Almir je učenike upoznao s  Mehanizmom za međunarodne krivične sudove (MMKS), koji će preuzeti nadležnost nad nekim pravosudnim funkcijama MKSJ-a kada Međunarodni sud zatvori svoja vrata. Takođe je objasnio neke od drugih važnih zadataka MMKS-a, poput čuvanja i rukovođenja arhivom MKSJ-a, zaštite žrtava i svjedoka i nadgledanja izvršenja kazni.

Učenici su bili zainteresovani da čuju o Almirovim iskustvima sa sličnih prezentacija u sredinama u kojima su pretežno pripadnici drugih nacionalnosti i bilo im je drago da čuju da se i njihovi vršnjaci drugih nacionalnosti slažu da je izvođenje ratnih zločinaca pred lice pravde predstavlja suštinski dio procesa postkonfliktne obnove.