Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolci dirnuti svjedočenjima žrtava

Koprivnica, 03. svibnja 2012.

Predstavnici Outreach programa danas su otputovali u gradić Koprivnicu, u sjevernoj Hrvatskoj, i održali prezentaciju o radu Tribunala grupi od više od 30 učenika tamošnje srednje škole.

Nekoliko učenica je bilo veoma dirnuto izjavom Ljubice Došen, čiji suprug je ubijen u masakru na Ovčari, koja je svjedočila na suđenju Slavku Dokmanoviću.

Kada je jedan učenik postavio pitanje o osuđujućim presudama za događaje u vezi s ovim masakrom predstavnici Outreach programa su govorili o kaznama izrečenim bivšim oficirima Jugoslavenske narodne armije Miletu Mrkšiću i Veselinu Šljivančaninu, te naglasili nedavno hapšenje Gorana Hadžića znači da će Tribunal uskoro početi suđenje još jednoj visoko pozicioniranoj osobi za koju se tvrdi da je umiješana u taj zločin.

Ravnatelj škole, g. Vjekoslav Robotić, izjavio je da je predavanje bilo “veoma korisno” za učenike i iznio mišljenje da su ovakva predavanja trebala biti organizirana prije mnogo godina.