Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolci iz Gline saznali više o Tribunalu

Glina |

U okviru suradnje sa Outreach programom Tribunala, predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava, Josip Ivanović, posjetio je danas Srednju školu Glina gdje je održao prezentaciju o radu MKSJ. Prezentaciji je prisustvovalo 52 učenika i učenica, profesorica povijesti te pedagoginja škole. Učenici su tijekom prezentacije, đaci su upoznati s okolnostima pod kojima je došlo do osnivanja Tribunala, predmetima koja se tiču zločina u hrvatskim mestima Škabrnji, Vukovaru, Dubrovniku i Zagrebu, te zločinima počinjenim tokom vojno-redarstvene operacije Oluja.

Također, kako je Glina bila mjesto velikih ratnih zločina i masovnih kršenja ljudskih prava u nekoliko navrata u poslednjih 75 godina, učenici su pokazali visoku svijest o važnosti tranzicijske pravde i opasnosti koja prijeti ukoliko se jedno društvo ne suoči sa svojom ratnom prošlošću na prikladan način ili ne procesuira teške zločine koji su počinjeni.