Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolci u Karlovcu fascinirani radom Tribunala

Karlovac, 19. travnja 2012.

Više od 40 učenika Gimnazije u Karlovcu danas je s velikim interesom i pozornosti pratilo prezentaciju o radu i postignućima Tribunala koju je predstavio Outreach program. Nekoliko učenika je ostalo i nakon završetka prezentacije kako bi saznali više o aktivnostima Tribunala.

Učenike je zanimalo da saznaju o predmetima koji se tiču njihovog dijela Hrvatske, jer je Karlovac, kao grad na crti bojišnice, bio teško pogođen sukobima. Također su htjeli saznati više o mandatu Tribunala, praksi izricanja kazni, individualiziranju krivnje i strategijama koje koristi obrana.

Prezentacija je pokrenula živu diskusiju o smjernicama pri odmjeravanju kazne. Predstavnik Outreach programa je objasnio da suci Tribunala imaju obvezu podrobno analizirati olakotne i otegotne okolnosti u procesu koji vodi do određivanja kazne optuženom.

Nastavni program povijesti u Gimnaziji u Karlovcu je jedinstven, jer ova škola za učenike završnog razreda organizira posjete Memorijalnom muzeju spomen područja Jasenovac te Memorijalnom centru Ovčara u blizini Vukovara, kako bi se učenicima predstavila tragedija rata i kako bi im se omogućilo da se poklone sjenima nevinih žrtava.

“Mislim da je ovo bila veoma dobra i izbalansirana prezentacija o postignućima MKSJ-a” izjavila je profesorica povijesti Snježana Stranigar. “Šteta je što ovaj program nije počeo prije mnogo godina, jer su mnoge generacije učenika srednjih škola mogle imati koristi od ovih informacija, ali mi je drago da smo danas imali priliku čuti ovu prezentaciju”.