Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolci upoznati s radom MKSJ

Bački Petrovac, 17. maj 2012.

Predstavnica Outreach programa Morgiana Brading danas je predstavila rad i dostignuća Tribunala grupi od otprilike 40 učenika trećeg i četvrtog razreda Gimnazije Jan Kolar u Bačkom Petrovcu, Srbija. Ova škola je neobična jer pruža obrazovanje samo na slovačkom za veliku populaciju Slovaka koji žive na tom području.

Direktor škole je Morgiani objasnio da učenici verovatno znaju vrlo malo o Tribunalu, i to se ispostavilo kao tačno, kada su učenici potvrdili da im je sve što su čuli za vreme prezentacije bilo novo.

Učenike su posebno interesovala suđenja za zločine seksualnog nasilja počinjenog u ratu i tražili su da im Morgiana kaže više o tome.

Jedan učenik je postavio pitanje o etničkoj pripadnosti optuženih pred Tribunalom, a Morgiana je objasnila da Tribunalu nije važna nečija etnička pripadnost i da se u obzir uzima samo težina krivičnih dela koja se optuženima stavljaju na teret.

Ovo je bio pretposlednja prezentacija aktuelne serije prezentacija u Srbiji. Dodatne prezentacije su planirane za početak sledeće školske godine u septembru.