Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolski učenici razgovaraju o radu Tribunala

6. ožujka 2013., Obrovac

Predstavnica programa Outreach Klara Dokmanović danas je posjetila Obrovac, gradić u zaleđu Zadra, Hrvatska, smješten u kanjonu prekrasne rijeke Zrmanje. Srednju školu u Obrovcu pohađaju učenici i iz nekoliko obližnjih mjesta i gradića kao što su Kruševo, Karin, Jasenice, Gračac i Maslenica, iz područja koje je bilo teško pogođeno događajima tijekom rata u Hrvatskoj.

Prezentaciji je prisustvovala skupina od 18 učenika i četiri nastavnika. Učenici koji su bili prilično tihi tijekom prezentacije, otvoreno su iznijeli svoja mišljenja u evaluacijskim obrascima.

Jedan od učenika rekao je da bi učenici trebali vidjeti mnogo više video snimaka svjedočenja žrtava pred Tribunalom jer ta svjedočenja na najbolji način pokazuju strahote koje je tako mnogo ljudi pretrpjelo tijekom rata.

Druga učenica je izjavila da je saznala mnogo toga o radu MKSJ-a o čemu nije bilo informacija u lokalnim medijima. “Saznali smo neke stvari koje imamo pravo znati,” rekla je i dodala da je ovo tema o kojoj bi trebalo puno češće razgovarati.