Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Srednjoškolski učenici saznaju o borbi protiv nekažnjivosti

Knin, 7. ožujka 2013.

Dvadesetšest učenika četvrtih razreda srednje škole “Lovre Montija” u hrvatskom gradu Kninu okupilo se danas na prezentaciji o radu i postinućima MKSJ-a koju je održala predstavnica programa Outreach, Klara Dokmanovic.

Učenici su prepoznali važnost postignuća Tribunala u prekidanju tradicije nekažnjivoti za ratne zločine, te važnost individualne kaznene odgovornosti za izvršitelje bez obzira na njihov službeni položaj i funkciju. Jedan je učenik primijetio da bez Tribunala, nitko ne bi istraživao ratne zločine, ili ako bi i bilo došlo do suđenja, ona ne bi bila nepristrana. Drugi je učenik izjavio da smatra da su utvrđivanje činjenica, priznavanje zločina koji su počinjeni i preuzimanje odgovornosti za njih - jedini put prema poslijeratnom pomirenju.

Nastavnica i knjižničarka koje su prisustvovale događaju pohvalile su prezentaciju, te izjavile da vjeruju da je važno da učenici imaju priliku čuti takve informacije.