Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Stažisti Centra za istraživanje postkonfliktnih društava u posjeti uredu Tribunala u Sarajevu

Sarajevo, 5. mart 2014.

Terenski ured MKSJ-a u Sarajevu je organizovao jednodnevnu radionicu za internacionalnu grupu pripravnika Centra za post-konfliktna istraživanja (PCRC), u okviru koje su prisutni postdiplomci imali priliku upoznati se s radom i postignućima MKSJ-a.

Predstavnik Outreach programa u BiH Almir Alić, je mladim pripravnicima iz Poljske, SAD, Italije, Brazila, Srbije i BiH ponudio brojne informacije i činjenice iz sudske prakse Tribunala, što će im poslužiti kao osnova za dublje razumijevanje ključnih pitanja u međunarodnom krivičnom pravu, izgradnji mira i širem kontekstu tranzicione pravde.

Gosti Tribunala su poseban interes pokazali za iskustva Outreach-a u radu s mladima širom bivše Jugoslavije.

Jedan od posjetilaca, Forenzo Polito iz Italije izjavio je sljedeće: “Prezentacija g. Alića je bila vrlo interesantna i poučna i odgovorila je na mnoga pitanja koja sam imao. Sve u svemu, prezentacija je ponudila jedan uopšten, logičan i dobro osmišljen pregled ogromnog posla koji je MKSJ uradio”.

U drugom dijelu radionice posjetiocima je prikazan dokumentarni film MKSJ-a “Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom”, koji je poslužio kao uvod za razgovor o zločinu seksualnog nasilja i iskustvima iz sudske prakse Tribunala.

Velma Šarić, osnivač PCRC-a, je istakla važnost partnerskog odnosa koji ova nevladina organizacija njeguje s Outreach programom Tribunala: “S obzirom da naši pripravnici dolaze iz cijelog svijeta, veoma je važno da budu upoznati sa naslijeđem i doprinosom MKSJ-a u ostvarivanju pravde i pomirenja na prostorima zemalja bivše Jugoslavije. Nakon današnje prezentacije naši pripravnici nose odlične utiske i svijest o naporima i radu Outreach programa u ostvarivanju principa transparentne pravde. Mi u Centru za post-konfliktna istraživanja smatramo da je ova komponenta rada vrlo bitna za naše pripravnike te se iskreno zahvaljujemo timu Outreach programa kako na današnjoj prezentaciji tako i na do sada svim uspješno realizovanim projektima.”