Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti Centra za postkonfliktna istraživanja posjetili terenski ured MKSJ-a u Sarajevu

Sarajevo, 18. mart 2015.

Grupa studenata is Francuske, Češke, SAD-a i BiH, polaznika Centra za postkonfliktna istraživanja BiH (PCRC), posjetila je danas terenski ured MKSJ-a kako bi iz prve ruke saznali informacije o radu ove institucije. Almir Alić, predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u BiH je studente upoznao s radom, mandatom i postignućima Tribunala u više od dvije decenije njegovog postojanja.

Posetioce je posebno interesovao doprinos Outreach programa MKSJ-a procesu normalizacije odnosa u regiji, a naročito su bili iznenađeni brojnim projektima usmjerenim na mladu populaciju koja prema iskustvima ovog programa pokazuje najveći potencijal za uključenje u proces suočavanja s prošlošću. Studente PCRC je također zanimao rad Službe za žrtve i svjedoke, tijela MKSJ-a koje pruža logističku i psihološku podršku svjedocima. Takođe, studenti su želeli da saznaju više o mjerama zaštite koje su dodeljulju pojedinim svjedocima.

Chloe Gaillard, studentkinja iz Francuske je istakla da je kroz prezentaciju bolje shvatila misiju i uticaj rada MKSJ-a, a naročito Outreach programa.

PCRC planira nastaviti saradnju sa terenskim uredom MKSJ, u sklopu svoje misije njegovanja okruženja održivog mira i pomaganja obnove međuetničkih odnosa u BiH i na Balkanu kroz kreativne multimedijalne projekte i programe koji pomažu osnaživanju tolerancije, moralne hrabrosti, međusobnog razumijevanja i pozitivne društvene promjene.