Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti diskutovali o praksi MKSJ-a i priznanju krivice

Sarajevo i Tuzla, 3. i 4. april 2014.

Da rad i sudska praksa Tribunala izazivaju veliki interes među studentima u BiH svjedoče gostujuća predavanja organizovana na Američkom Univerzitetu u Sarajevu i Tuzli, te Pravnom fakultetu u Tuzli.

Tea Polešćuk, pravna savjetnica Tužilaštva Mehanizma za međunarodne krivične sudove, govorila je o priznanju krivice u praksi MKSJ-a na tri univerziteta pred preko 150 budućih bosanskohercegovačkih pravnika. Brojna postavljena pitanja potvrdila su zanimanje studenata za praksu MKSJ-a, a posebno za institut priznanje krivice.

Studenti su imali dosta komentara u vezi priznanja krivice pred MKSJ-om i polemisali smislenost priznanja krivice u predmetima vezanim za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava. Oni su ocenili kao blagu kaznenu politiku Tribunala u slučajevima kada se postigne sporazum između tužilaštva i optuženog. Navodeći primer priznanja krivice u predmetu Biljane Plavšić, ocenili su da je njeno priznanje krivice izuzetno kontroverzno i naglasili da je kajanje optuženog kao olakšavajuća okolnost teško dokazivo.

“Smatram da za ovako teška i smišljeno činjena krivična djela kazne trebaju biti znatno strožije”, izjavio je dvadesetjednogodišnji student Pravnog fakulteta u Tuzli naglašavajući da priznanju u ovakvim slučajevima ne treba davati toliki značaj. Njegova dvije godine starija koleginica je pozdravila gostujuće predavanje riječima: “Puno više ovakvih sadržaja se treba dešavati na našem fakultetu.”