Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti iz Švedske posjetili terenski ured MKSJ u Sarajevu

Sarajevo, 29 avril 2014

Grupa studenata Asocijacije za međunarodne odnose (International Affairs Association) Univerziteta iz Linköpinga, Švedska, posjetila je terenski ured  MKSJ-a u Sarajevu u sklopu svog studijskog putovanja čiji je cilj praktično se upoznati s međunarodnim organizacijama i institucijama aktivnim u regionu.

Almir Alić, predstavnik MKSJ-a u Bosni i Hercegovini (BiH), upoznao je studente s radom i postignućima Haškog tribunala, nakon čega su uslijedila pitanja i komentari švedskih studenata. Prezentovani video i foto sadržaji su izazvali veliki interes prisutnih za konkretne ratne zločine, te je jedna studentica pitala da li je neko od pripadnika paravojne formacije koju je predvodio Željko Ražnatović zvani "Arkan" optužen za ratne zločine. Almir je objasnio da je protiv Ražnatovića MKSJ podigao optužnicu, kao i da se u optužnicama protiv drugih visokih vojnih i političkih zvaničnika iz Srbije i Republike Srpske on pominje kao član udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj prisilno uklanjanje nesrpskog stanovništva u BiH. Prisutnima je pojašnjeno i da je jedna od optuženih u tom udruženom zločinačkom poduhvatu, Biljana Plavšić, nakon priznanja krivice za progon nesrpskog stanovništva u BiH, svoju kaznu izdržala upravo u Švedskoj.

Hana Cetina, studentica političkih nauka iz Linköpinga, je nakon posjete uredu MKSJ-a u Sarajevu izjavila da je: “Prezentaciju predstavnika MKSJ-a doživjela kao izuzetno korisnu za sve studente jer su imali priliku da se iz prve ruke upoznaju sa suđenjima za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije”.