Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti iz Holandije u posjeti terenskom uredu MKSJ-a u BiH

Sarajevo, 30. juli 2014.

Predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u Sarajevu, Almir Alić, danas je ugostio grupu studenata iz Holandske asocijacije studenata Ujedinjenih nacija iz Amsterdama koji su na studijskom putovanju kroz bivšu Jugoslaviju.

Almir je podijelio svoje bogato iskustvo na projektima u radu s lokalnim zajednicama, naročito sa mladima koji imaju veliki potencijal u procesu suočavanja s prošlošću i podršci post-konfliktnom oporavku cjelokupnog društva. Studenti su pokazali veliki interes za Almirovo izlaganje, a naročito za napore Outreach programa MKSJ-a koji djeluje u veoma zahtjevnom okruženju, opterećenom negiranjem ratnih zločina, etničkom podijeljenošću i još uvijek prisutnim političkim napetostima.

Izjava studentice iz Amsterdama jasno pokazuje kako su kroz prezentaciju studenti iz Holandije proširili znanje o radu MKSJ-a: “Sada nam je jasnije kako se pravda realizuje na prostoru bivše Jugoslavije, individualizacijom krivice, koja je izvan etničke pripadnosti okrivljenog. Takođe, saznali smo da nažalost još uvijek postoje mnogi izazovi vezani za podijeljenost i negiranje zločina.