Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti iz Yorka upoznati s radom MKSJ-a

Sarajevo, 24. novembar 2014.

Studenti post-konfliktnog oporavka Univerziteta iz Yorka su posjetili danas Sarajevsku kancelariju MKSJ-a i susreli se sa Almirom Alićem predstavnikom Outreach programa u BiH. Almir je studente upoznao sa radom i postignućima Tribunala, a nakon uvodne prezentacije studenti su diskutovali o važnosti suđenja za ratne zločine koji su počinjeni na prostoru bivše Jugoslavije. Gosti iz Yorka su imali brojna pitanja za Almira koja su se ticala ostvarivanja prva žrtava na reparacije, procesa njihovog povratka u svoja nekadašnja prebivališta, isključivanje osuđenih ratnih zločinaca iz političkog života, prava žrtva na istinu i memorijalizaciju njihovog stradanja, i druge aktivnosti važne za oporavak zajednica pogođenih oružanim konfliktom. Veliku pažnju studenata privukla su iskustva Outreach programa Tribunala u radu s lokalnim zajednicama.

Dr Alexandra Lewis, profesorica Univerziteta York je svoje zadovoljstvo posjetom uredu MKSJ-a u BiH izrazila riječima: “Iskreno zahvaljujem na odličnoj i veoma informativnoj prezentaciji. Nadam se da će Univerzitet iz Yorka i MKSJ ponovo sarađivati i razmjenjivati znanja u budućnosti.

Tokom svog boravka u BiH studenti su se susreli sa različitim akterima uključenim u proces tranzicione pravde, a u nastavku studijskog posjeta će putovati u Banja Luku i Mostar.

Amber Gibson, 30 godina, SAD:
“Saznala sam nove informacije o ratnim zločinima i kasnijim suđenjima. Vaša organizacija radi nevjerovatan posao za zajednice u BiH i bilo mi je veliko zadovoljstvo upoznati Vas.”


Martha Williams, 23 godine, Velika Britanija:
“Veoma informativna i razumljiva prezentacija koja je istakla širok raspon pitanja kojima se MKSJ bavi. Bilo je korisno saznati o radu Outreach programa.”


Shotaro Ono, Japan:
“Dojmile su me se aktivnosti u vezi s približavanjem rada Suda i predavanja u srednjim školama i na univerzitetima, a naročito su iznenađujuće promjene u percepcijima učenika i studenata. To pokazuje kako mladi ljudi i danas žive u svijetu ograničenih informacija.”