Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti prava iz Srbije diskutovali o radu Tribunala

Niš, 27. januar 2012.

Nevladina organizacija Beogradski centar za ljudska prava danas je održala prvu u planiranom nizu studentskih debata o nasleđu MKSJ. Današnja debata održana je na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu.

Morgiani Brading iz kancelarije Outreach programa MKSJ u Beogradu su se na bini pridružili Novak Vučo iz Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Nevena Dićić iz Beogradskog centra za ljudska prava.

Morgiana je okupljenim studentima predstavila pregled rada i dostignuća Tribunala, a takođe je govorila o Mehanizmu za međunarodne krivične sudove (MMKS) koji će uskoro početi s radom.

Studenti su postavljali brojna pitanja, i usledila je živa diskusija. Bili su zainteresovani za koncept odgovornosti nadređenog, za MMKS i to kako će on funkcionisati u praksi. Takođe je vođena duža diskusija o načinu na koji se Tribunal doživljava na području bivše Jugoslavije.

Osim toga, studenti su želeli da od gospodina Vuča čuju o radu Tužilaštva za ratne zločine Srbije, kao i to da li su on ili njegove kolege imali bezbednosnih problema, s obzirom na preovlađujuće negativne percepcije njihovog rada.