Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Studenti prava iz Travnika i Bihaća upoznati s priznanjem krivice u praksi Tribunala

Travnik i Bihać, 1. i 2. decembar 2016. |

U okviru projekta Outreach programa Tribunala namijenjenog mladima, predstavnik MKSJ-a Almir Alić je prošle sedmice održao dva predavanja na temu “Priznanja krivice u praksi MKSJ”. Predavanja su održana na Internacionalnom univerzitetu u Travniku i Pravnom fakultetu Univerziteta u Bihaću, Bosna i Hercegovina. Više od 90 studenata i profesora upoznato je sa 20 predmeta u kojima su osobe optužene pred Tribunalom priznale krivicu, kao i sa time kako sporazumi o krivici izgledaju u praksi.

Studenti su upoznati s primjenjivim pravom, istorijatom i specifičnostima priznanja krivice pred MKSJ-om, počevši od prvog priznanja u predmetu protiv Dražena Erdemovića, do posljednjeg u predmetu protiv Dragana Zelenovića.

Studenti su imali brojna pitanja i komentare o praksi sklapanja sporazuma o priznanju krivice pred MKSJ-om i diskutovali su o pitanju priznanja krivice u kontekstu suđenja za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava. Mnogi od njih su smatrali da je kaznena praksa Tribunala isuviše blaga u predmetima u kojima je postignut sporazum između tužilaštva i odbrane. Jedan student je naveo primjer Biljane Plavšić, izjavivši da je njeno priznanje krivice izuzetno kontroverzno. Drugi su istakli da je pokajanje optuženih, koja se uzima kao olakšavajuća okolnost, jako teško dokazati.

Upotreba priznanja krivice pred MKSJ-om je “tema o kojoj se jako mnogo govori, a malo zna”, izjavio je jedan od studenata Internacionalnog univerziteta u Travnik i istakao važnost integrisanja elemenata projekta Outreach programa namijenjenog mladima u obrazovne programe u bivšoj Jugoslaviji.